Landskapsdesignstrender 2026
Utforska de senaste landskapsdesignstrenderna för 2026 med vår expertguide. Lär dig om innovativa tekniker, hållbara material och moderna koncept som kommer att forma framtiden för utomhusdesign. Håll dig uppdaterad och inspirerad med våra tips och idéer.
Vintern för trädgårdsmästaren är en tid för planering, tänkande, sökande efter nya idéer. Och för att du ska kunna få inspiration har vi förberett ett urval av landskapsdesignstilar som kommer att vara trendiga år 2026.
Innehåll
Minimalism – stilen för upptagna människor
Människor som arbetar från morgon till kväll och lever i en galen rytm vill få maximal komfort från trädgården och spendera minimal tid på skötsel. Svaret på denna begäran var minimalismstilen, lånad av landskapsarkitekter från inredningsdesign. Dess huvudsakliga drag är enkelhet, koncisitet, en lugn palett, funktionalitet, uttrycksfullhet.
Minimalismen fortsätter år 2026 att vara en av de mest modemedvetna och eftertraktade stilarna inom landskapsdesign.
Den passar bäst med modern arkitektur. Den främsta strategin för en sådan trädgård är att kombinera grönområdet och bostadsutrymmet. Idag är det vanligt att utrusta fullvärdiga sommarkök, vardagsrum, uteplatser – mysiga och bekväma platser där man kan äta lunch, ta emot gäster eller bara sitta med en bärbar dator.
På toppen av popularitet – lusthus, terrasser, grillplatser med enkla geometriska former, men med hög funktionalitet och anpassningsbarhet. Till exempel paviljonger med panoramaglas, moderna matlagningsskivor, pergolor med ett utdragbart tak, osv.
En öppen planlösning på tomten välkomnas analogt med studion. Det finns ingen tydlig uppdelning av utrymmet i zoner, och kompositionen består av flera moduler och flernivåplattformar, stilistiskt kombinerade.
För växter i en minimalistisk trädgård passar perenner, prydnadsbuskar, barrväxter och gräs bäst. Dekorativ plantering av rabatter, trädkroncirklar, stigar är också fortsatt efterfrågade.
Japansk stil
Européer har alltid lockats av Österns kultur med dess energi av lugn och harmoni med naturen, vilket saknas så mycket i ett urbaniserat samhälle. Men eftersom trädgårdens landskapsdesign alltid är underordnad husets stil (och europeisk arkitektur har lite gemensamt med traditionella japanska hus) har den japanska stilen rotat sig i form av separata hörn eller öar i européernas trädgårdar.
De viktigaste elementen i den japanska trädgården är vatten, stenar, växter. Var och en av dem representerar ett visst element, och kompositionen, även den minsta, är en modell av naturen, fylld med inre mening och symbolik. Om kompositionen är lyckad vill man betrakta den som ett konstverk.
I moderna trädgårdar finns många element frånDen japanska stilen har tagit rot.
Stenpartier, grushögar och ”torra bäckar” förblir relevanta. Dessutom är det helt valfritt att skapa en stor stenträdgård för att föra in den japanska stilen i landskapet, som är sedvanlig i Solens rike. Det räcker med att skapa en liten men noggrant genomtänkt komposition.
En annan grundläggande element i den japanska trädgården som du kan implementera på din plats år 2026 är en konstgjord damm. Det kan vara en liten damm, pittoreskt övervuxen med andmat, en bäck med en ”kupad” bro kastad över den, en fontän i form av en liten vattenfall med kontinuerligt rinnande vatten.
När det gäller växter passar olika barrväxter, lönnar, buxbom, spireor, rododendron in i denna stil. Särskilt äras perenner – ormbunkar, gräs, brunnar, bergsklematis, dagliljor, klematis. Och vad vore en japansk trädgård utan irisar och japanska krysantemum!
En aktuell teknik är skapandet av monosads, där ett begränsat antal typer av element används för att skapa en harmonisk komposition.
I allmänhet är monosads en hel trend inom den japanska landskapsstilen. Deras representanter är:
- Stenträdgård. Den här är dekorativa stenar, monoliter och småsten som spelar huvudrollen. Vid första anblicken kan det verka som att stenar och sandströmmar är placerade slumpmässigt. Men i själva verket är en sådan komposition noggrant genomtänkt och sammansatt i enlighet med principerna för zenbuddhismen. Därför ser vi ofta i filmer samurajer som ägnar sig åt meditation och reflektion över tillvaron i stenträdgården.
- Blomsterträdgård. Växter för en sådan trädgård väljs så att de blommar vid olika tider. Men det är inte allt – de måste vara monokroma: antingen av samma färg, eller representera dess nyanser, till exempel endast orange eller endast vit.
- Färgträdgård. Denna variation av den japanska stilen är alltid underkastad endast en färg – grönt, presenterat i flera nyanser. Trädgårdar betraktas som en riktig mästerverk där alla växter skiljer sig från huvudfärgen med en halvton. Så det blir en komposition med subtila övergångar, som man kan beundra oändligt.
Skandinavisk stil är samma minimalism, men i norrländsk tappning. Skandinaver, berövade solen och frodig vegetation, är särskilt känsliga för naturen och uppskattar dess naturliga skönhet. Norra trädgårdar är enkla, koncisa, funktionella, men samtidigt lite magiska och ovanligt mysiga.
Skandinaviska tekniker som är efterfrågade under den kommande säsongen inkluderar:
- stora gröna gräsmattor med enstaka planteringar eller miniatyrgruppskompositioner;
- bågar, lusthus, pergolor mad
- trä, sammanflätad med murgröna eller klematis;
- häckar;
- gräsmattor med vilda växter – säd, ljung, vildblommor;
- blomsterbäddar i krukor;
- stenbelagda gångar och stigar;
- originella träfigurer, till exempel favoritkaraktärer från den skandinaviska eposen – tomtar.
Alltid relevant: klassisk och engelsk stil
Men oavsett vilka nya trender som kommer, finns det stilar som inte följer trenderna eftersom de själva är trendskapare.
Dessa inkluderar den engelska landskapsstilen, stiliserad som en medvetet försummad, lite slarvig ”vild” del av naturen, men faktiskt noggrant genomtänkt och väl omhändertagen.
Detsamma kan sägas om den klassiska regelbundna stilen med sina tydliga proportioner, felfri geometri i blomsterbäddar och stigar, spegelsymmetri och förbluffande topiaryformer.
Mode är en flyktig dam, och det är svårt att hänga med. Men om din plats från början är designad i stil och i harmoni med den omgivande naturen kommer den alltid att ligga i trend. Vi hoppas att rekommendationerna från Garden Design-studion kommer att inspirera dig att skapa just en sådan trädgård.