Isolera fönster inför vintern – Så kan du hålla ditt hem varmt med rätt isoleringsmaterial
Om du har märkt drag i ditt hem under de kallare vintermånaderna kan du isolera dina fönster och behålla värmen. Med sådan isolering kan du både minska uppvärmningskostnaderna och säkerställa mer komfort i dina bostadsutrymmen. Stigande energipriser och till synes oändliga köldknäppar gör att isolerade fönster är viktigare än någonsin just nu. Här är några vanliga material och metoder som hjälper dig att hitta de bästa och mest kostnadseffektiva sätten att isolera ditt hem.
Innehåll
Varför du bör isolera dina fönster
Även om en fönsterplats erbjuder perfekt utsikt över snötäckta trädgrenar, är det inte nödvändigtvis det mest bekväma stället att sitta på på kyliga vinterdagar. Under den kalla årstiden kan mycket värme strömma ut genom glasrutorna och genom sprickor eller springor runt fönsterkarmen. I sådana fall bör du ta på dig en filt eller åtminstone en tjock tröja innan du riskerar att bli förkyld. Dessutom förlorar ett genomsnittligt hem eller en lägenhet vanligtvis upp till en tredjedel av den värmeenergi som lagras för uppvärmning på grund av dålig fönsterisolering. Lyckligtvis finns det flera sätt att minimera denna värmeförlust. För att göra detta kan du följa några enkla steg och förbereda dina fönster för de låga vintertemperaturerna under en helg.
Så innan du tittar på stora vardagsrum som väggar, tak och golv, överväg mindre inbrottspunkter som fönster, som är de mer troliga bovarna. Deras isolering och lufttäthet är nyckeln till att hålla ditt hem varmt i kallare väder och svalare på sommaren. Men även om vissa åtgärder är relativt billiga att utföra, kan andra, såsom utvändig eller invändig väggisolering, bli dyrare. Att byta fönster till mer energieffektiva versioner kan också vara en kostsam uppgift. Därför är det viktigt att hitta sätt att hålla värmen inne, särskilt för de med äldre dubbelglas eller enkelglas.
Börja med utsidan av fönsterbågarna
Årtionden av exponering för väderförhållanden kan försvaga ett av de viktigaste försvaret mot värmeförlust – yttre tätningar. När dessa börjar smulas sönder kan det bildas sprickor runt fönsterkarmen. Så om du känner att det kommer drag från dina stängda fönster bör du vidta snabba åtgärder för att byta ut den yttre isoleringen längs fönsterbågarna innan vädret förvärras. Följ nästa steg för att enkelt slutföra uppgiften:
- Kontrollera vädret innan du påbörjar processen. För en framgångsrik applicering av tätningsmedel behöver du klar himmel och ingen snö eller regn under 24 timmar. Den ideala temperaturen bör vara över ca. 7°C.
- Använd sedan en stark spackel för att rengöra den gamla fogmassan och färgen som skalar från fönsterkanterna.
- Torka sedan av ytan på eventuella rester med en fuktig trasa.
- Låt ytan torka i några timmar så att den nya fogmassan fäster bra. Det är bäst att starta projektet tidigt på dagen för att ge tillräckligt med torktid. Du kan också låta den torka över natten, men beroende på utetemperaturen kan du få en kall natt efter att ha skrapat bort den gamla tätningen.
- Börja med att ladda en tätningspistol med silikontätning utomhus och håll den i en 45-graders vinkel för att komma djupt in i sprickorna runt fönsterkarmen.
- Applicera sedan en sammanhängande sträng av caulk mellan ramen och klädseln runt fönstret. All tätning som sipprar ut ur sprickan bör försiktigt tryckas in med en spackel.
- Låt det nya tätningsmedlet härda över natten för att ge bästa skydd mot vind och fukt.
Välj rätt isoleringsmaterial för inomhusbruk
Fönsterbågen, eller de delar av fönstret som rör sig för att öppna och stänga, är huvudpunkterna de flesta fokuserar på när de isolerar sina fönster. Även här är isolering viktigt, men du bör inte försumma fönsterglas eller annan dragförebyggande isolering. Det är bäst att ta en tredelad strategi för att isolera insidan av dina fönster genom att använda tätningslister, tätning, fönsterfilm, sprayskum, dragskydd, eller energieffektiva fönsterbehandlingar som termiska gardiner .
Dessutom kan det hjälpa att förstå hur och varför en isoleringsprodukt eller -material du väljer för att isolera dina fönster kan fungera. Innan du börjar med värmeisolering bör du därför bekanta dig med detaljerna för varje isoleringsmaterial.
Använd tätningstejp och isolera fönster
Weatherstripping är ett utmärkt, snabbt och kostnadseffektivt sätt att isolera innerfönster. En av de vanligaste typerna av dragtätningar som kostar lite är de självhäftande skumremsorna, som du kan köpa i rullar och skära i längd. Har du en lucka där fönstret rör sig? Använd falsband antingen genom att applicera den där det inte finns eller genom att ersätta en gammal med den. Faktum är att om listerna börjar smula sönder är att byta ut dem ett av de snabbaste sätten att förbättra isoleringen av dina fönster utan att behöva byta ut dem. Skalremsor med självhäftande baksida kan också enkelt tas bort för hand utan några verktyg. Men efter att tätningstejpen tagits bort rekommenderas det att torka av fönsterbågen med en fuktig trasa och hushållsrengöringsmedel. Låt den sedan torka ordentligt innan du applicerar ny fälltejp på den. Här är instruktionerna för att bifoga:
- Rulla ut tätningsremsan och börja trycka den på plats runt fönstret med fingrarna. Om du behöver trycka in remsan lite mer kan du använda ett trubbigt föremål som en färgomrörare.
- Ett vasst föremål som en spackel kan skära av tejpen, men det är också effektivt för att få in materialet i trånga utrymmen.
- Rör dig långsamt och metodiskt för att säkerställa att tätningslisten passar tätt in i springan.
Värmeisolering med fönsterfilm
Att applicera fönsterfilm är också en vanlig metod för att isolera fönster då det är billigt och effektivt. Filmen är gjord av plast och säljs ofta i kit som innehåller allt du behöver för att applicera den, inklusive tejp. Så här kan du fästa fönsterfilm:
- Se först till att ditt fönster är gnistrande rent innan du mäter upp det och skär filmen till önskad storlek.
- I tillverkarens instruktioner brukar det stå att du ska lämna lite utrymme runt kanterna för storlek.
- Tejpen appliceras sedan runt ramen så att filmen kan fästa vid den.
- När du är säker på att det inte finns några rynkor eller veck i filmen, måste du värma upp den för att krympa den för en åtsittande passform. Detta görs vanligtvis med en hårtork.
- Dessutom är fönsterfilm oftast lätt att ta bort när du inte längre behöver den. Tänk dock på att tejpen ibland kan ta färg med sig, speciellt på gamla träfönsterkarmar.
Ett annat knep för att värmeisolera fönstren är att fästa bubbelplast på dem. Detta är en lösning som inte alla skulle hoppa på, men en effektiv lösning ändå. Räkna inte med att kunna njuta av den vackra utsikten när du öppnar gardinerna. Experter föreslår också att du imma fönstren med vatten innan du fäster bubbelplasten på fönstret med bubbelsidan vänd mot glaset.
Isolera springor och sprickor på fönstret med silikonfogmassa
Silikontätning är mycket populär bland gör-det-själv-are och erbjuder en särskilt effektiv metod för att isolera fönster. Använd silikonfog för att täta mellanrum mellan fönsterkarmen och väggen, samt eventuella skarvar i och runt karmen. Innan du börjar bör du dock skrapa bort all flagnande gammal färg eller fogmassa och sedan återigen använda en fogpistol för att snyggt applicera ny silikonfog. Använd den dock inte för att blockera de små runda eller rektangulära utvändiga dräneringshålen som finns där för dränering. Du kommer förmodligen att behöva cirka 1/2 av en patron med tätning för ett fönster. Om du är ny på fogning, öva tekniken på en pappershandduk innan du isolerar dina fönster. Det hjälper dig att utveckla den dragrörelse du behöver för att dispensera tätningen i sprickan när den kommer ut ur röret. Och så går det:
- Ta först bort gamla och spruckna fogar med en spatel eller skruvmejsel.
- Se först till att området är benturt innan tätning.
- Skär sedan spetsen av tätningsröret i 45 graders vinkel.
- Sätt in slangen i tätningspistolen och tryck i avtryckaren för att föra in materialet i sprickan.
- Poesi i en rörelse snarare än med start och stopp. Detta skapar en ren, kontinuerlig rand.
- Om fogmassan verkar rinna ut ur springan, använd en spackel för att trycka in den igen.
- Låt fogmassan härda i 24 timmar.
Sätt in sprayskum i öppningarna
Äldre hem behöver vanligtvis mer isolering runt innerfönster. Expanderande sprayskum kan vara lättare att använda än handläggande glasfibervadd i sådana fall.
- Börja först med att ta bort klädseln runt ditt fönster.
- För att göra detta, placera en spackel bakom listen för att försiktigt dra bort den och avslöja de stora springorna runt ramen.
- Sätt sedan in munstycket på sprayskumburken djupt in i springan (förmodligen några centimeter djupt) innan du sprutar.
- Skummet börjar expandera omedelbart, men det kan ta timmar att expandera helt.
- När skummet har torkat helt och expanderat, byt ut listen runt fönstret.
Installera horisontella dragskydd och isolera fönstren
Detta är ytterligare ett enkelt och billigt sätt att stoppa irriterande drag och hålla värmen inne. Dragskydd är små, långa, tubliknande kuddar som sitter under en dörr eller på fönsterbrädan för att blockera eventuella luckor. Du kan vanligtvis hitta dessa färdigtillverkade hemmavaror eller järnaffärer. Men du kan också göra din egen dragavskiljare med långa strumpor genom att stoppa dem med tyg och sy dem. Raderna ska vara lika långa som ditt fönster.
- Fyll även strumpan eller tygröret med ris, torkade majskärnor för popcorn eller torkade bönor.
- Efter påfyllning, stäng änden av slangen för hand eller maskinfog.
- Stäng fönstret och placera dragskyddet ordentligt över punkten där fönsterbrädan och fönstrets botten möts.
- Denna tätning kan förhindra kall eller varm luft från att komma in eller ut genom springor och sprickor.
- Har du ett dubbelhängt fönster kan du även placera ett dragskydd på den övre skenan ovanför båglåset när fönstret är stängt för att förhindra ännu mer drag.
Använd värmegardiner eller rullgardiner för värmeisolering
Termiska gardiner och persienner är ett av de bästa sätten att isolera fönster. Köper du dessutom högkvalitativa produkter bör de även kunna förhindra att ditt bostadsutrymme överhettas under sommarmånaderna. I huvudsak består termiska gardiner av minst tre lager av material som arbetar tillsammans för att reglera temperaturen i ett rum. Det går även bra att köpa termogardiner. Dessa har vanligtvis små vaxkakefickor eller något liknande som fångar kall eller varm luft för att skapa en mysig och energieffektiv atmosfär.
- Hur du hänger upp sådana gardiner gör skillnad när det kommer till energieffektiva fönsterbehandlingar.
- Värmegardinerna ska hängas så nära fönstret som möjligt och sträcka sig till fönsterbrädan eller golvet.
- För maximal effektivitet, placera gardinerna så högt som möjligt i taket.
- Förslut gardinerna på båda sidor för att ytterligare minimera värmeväxlingen.
- Att använda magnet- eller ögleband för att täta gardinsidorna mot väggen och överlappande paneler i mitten på sidorna kan minska värmeförlusten med upp till 25 procent.
- När sådana mörkläggningsgardiner passar tätt intill fönstret kan de också minska värmeförlusten genom fönstret med 40 procent eller mer och oönskad solvärme med upp till 80 procent.
Vill du själv isolera dina fönsterbågar med fogmassa, läs även: Täta fönsterkarmar inifrån och ut: Så här kan du förhindra drag innan vintern kommer!